ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Γενικά

Ο αστερισμός της Ανδρομέδας, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας, είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο. Είναι ορατός και στο νότιο ημισφαίριο το Νοέμβριο. Η Ανδρομέδα είναι ένας μεγάλος αστερισμός που καλύπτει 722 τετραγωνικές μοίρες του ουρανού. Στην πραγματικότητα, είναι ο 19ος μεγαλύτερος αστερισμός στον νυχτερινό ουρανό. Συνορεύει με τους αστερισμούς Περσέα, Κασσιόπη, Σαύρα, Πήγασο, Ιχθύες και Τρίγωνο. Πρόκειται για έναν από τους 48 αρχικούς αστερισμούς που απαριθμήθηκαν από τον Έλληνα αστρονόμο Πτολεμαίο τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Μυθολογία

Η Ανδρομέδα ήταν κόρη του βασιλικού ζεύγους Κηφέα και Κασσιόπη από την Αιθιοπία. Η μητέρα της Κασσιόπη θεωρούσε τον εαυτό της ομορφότερο από της κόρες του Νηρέα. Ο γιος του τελευταίου, ο Ποσειδώνας, για να την τιμωρήσει έδωσε εντολή να δεθεί η Ανδρομέδα σε ένα βράχο, όπου θα θυσιαζόταν σε ένα τρομακτικό θαλάσσιο κήτος. Ο Περσέας αντικρίζοντας την Ανδρομέδα την ερωτεύτηκε και αφού την έσωσε, την παντρεύτηκε. Το ζευγάρι μαζί με τα πεθερικά εγκαταστάθηκε στον ουρανό.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

M31

Γαλαξίας της Ανδρομέδας

Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός και μαζί με το Γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες της τοπικής μας ομάδας.

M32

Γαλαξίας

Βρίσκεται σε απόσταση 2,65 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά και είναι δορυφόρος του Μ31. Όπως οι περισσότεροι ελλειπτικοί ο Μ32 περιέχει κυρίως αρχέγονα άστρα με σχεδόν καθόλου αέριο.

M110

Γαλαξίας

Βρίσκεται σε απόσταση 2,7 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά και είναι δορυφόρος του Μ31. Περιέχει σκόνη και δείγματα πρόσφατου σχηματισμού αστέρων.

ΟΝΟΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ
M31 Σπειροειδείς Γαλαξίας 3,44 Κιάλια
M32 Ελλειπτικός Γαλαξίας 8,08 Μικρά Τηλεσκόπια
Μ110 Ελλειπτικός Γαλαξίας 8,92 Μικρά Τηλεσκόπια

Πρακτικός οδηγός

Στην αρχαιότητα, σε όλο τον κόσμο, κάθε νύχτα οι άνθρωποι έστρεφαν κι εκείνοι το βλέμμα τους στον ουρανό. Σε κάποιο μέρος του κόσμου κάποιοι έβλεπαν μια διάταξη φωτεινών αστέρων που έμοιαζε με ψάρι, σε κάποιο άλλο έβλεπαν μια ομάδα αστεριών που θύμιζε αρκούδα του δάσους. Αυτοί οι παρατηρητές των άστρων διέκριναν χαρακτήρες και αντικείμενα που τους θύμιζαν γνωστούς μύθους και ιστορίες. Σήμερα, ξέρουμε ότι αυτές οι εικόνες στον ουρανό είναι γνωστές ως ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ!

Οι πιο γνωστοί αστέρες κάθε αστερισμού συμβολίζονται με ένα γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου. Ο πιο λαμπρός αστέρας κάθε αστερισμού φέρει διεθνώς, συνήθως, το γράμμα α, ο δεύτερος λαμπρότερος το γράμμα β, κ.ο.κ. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται τα κεφαλαία γράμματα της λατινικής αλφαβήτου και οι συνδυασμοί τους ανά δύο, αλλά και αριθμοί.

Στη χώρα μας, από τους 88 αστερισμούς οι 6 φαίνονται πάντοτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και λέγονται αειφανείς. Οι 14 δεν φαίνονται ποτέ και λέγονται αφανείς. Οι υπόλοιποι 68 ανατέλλουν και δύουν και, αναλόγως τις εποχές, είναι θεατοί ή αθέατοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, και λέγονται αμφιφανείς.

Από τους 68 αμφιφανείς, οι 13 ονομάζονται ζωδιακοί αστερισμοί, γιατί οι περισσότεροι έχουν ονόματα ζώων. Μέσα από τους ζωδιακούς αστερισμούς διέρχεται η φαινόμενη ετήσια τροχιά του Ήλιου, δηλαδή το επίπεδο της εκλειπτικής και οι τροχιές όλων των πλανητών και της Σελήνης.

X
0,00 €